Checklista med Skärmregler {Gratis}

Alla aktiviteter bör övervakas av en vuxen. Inlägget innehåller annonslänkar.

Dela inlägget

Vill du sätta gränser för skärmtid? Skriv ut den här checklistan med regler för skärmtid (den är helt gratis) för att uppmuntra dina barn till att göra roliga aktiviteter innan de får sitta vid skärm.

checklista med skärmregler

Förra sommarlovet gjorde jag den här checklistan med skärmtidsregler till min son. Han tjatade efter skärm hela dagarna och jag tyckte inte att jag sa annat än “Nej” hela tiden.

Efter att jag ordnade checklistan med skärmregler upphörde tjatet i stort sett helt och hållet. Istället för att fråga mig om lov kunde han nu själv börja ansvara för sin skärmtid.

Med den här checklistan så måste barnen göra sig iordning för dagen, städa sitt rum och läsa, bygga med lego, pyssla, rita eller leka utomhus innan de får sätta sig vid skärm.

Vad händer om de inte gör klart allt på checklistan?

Då får de helt enkelt inte sitta vid skärm.

Uppgifterna på checklistan är inte särskilt svåra att klara av. Hade det varit för svårt för barn att slutföra uppgifterna så hade de snabb förlorat motivationen och återgått till att tjata om skärm och då faller hela iden med skärmregler.

Jag vill inte att mina barn ska sitta själva med en skärm och slösa bort flera timmar varje dag i en virtuell värld. Jag vill att de ska vara barn och att de när de är vuxna, ska tänka tillbaka på sin barndom och ha roliga minnen där de lekt, spelat spel och spenderat tid med sin familj och vänner.

Barn Spenderar Mer Tid Vid Skärmar Än Någonsin

Aldrig förut har skärmar varit så lättillgängliga som de är idag. Många gånger är det en bra sak (som när man kört vilse och har en gps i fickan) men ibland är det lite mindre bra. Speciellt när man som förälder inte vill att deras barn ska vara fastklistrade vid en skärm hela tiden.

Under de senaste åren har surfplattor, spel, tv och telefoner ersatt fler och fler barndomsaktiviteter som du och jag sannolikt upplevt när vi själva var barn. Studier visar att dagens barn tillbringar mindre tid ute och ägnar sig åt mindre fysisk aktivitet än tidigare generationer (källa).

Skärmtid och strukturerad lek (spel, pussel, spela fotboll osv) har nästan ersatt att leka fritt i trädgården, cykla och vandra med familjen.

Fördelar med Skärmregler

Fördelarna med att sitta mindre vid skärm är många. Här är några fördelar som jag upplevt när mina barn suttit mindre vid skärm:

  • Barnen blir så inne i leken eller pysslet att de slutar be om skärmtid.
  • Barnen glömmer bort tiden och leker längre utomhus.
  • Det finns dagar när skärmarna inte används alls.
  • Barnen är på bättre humör, tjatar mindre och säger sällan “jag har inget att göra”.
  • Jag har inte lika dålig samvete över att vara en arg mamma som bara säger nej och tjafsar med sina barn.

Självklart finns det tillfällen när det inte går att följa reglerna för skärmtid.

Om vi ska åka bil i flera timmar så brukar barnen få ladda ner något nytt spel på plattorna och spela i bilen. Däremot försöker vi hitta på andra roliga saker i bilen också. Vi turas om att välja musik, lyssnar på ljudbok, har med några leksaker och leker olika billekar.

Ofta följer vi även något tv-program som hela familjen gillar och då gäller inte skärmreglerna då heller. Jag tycker att det är mysigt när hela familjen sitter bänkad i soffan för att se t.ex. Masked Singer, Sveriges Yngsta Mästerkock eller Melodifestivalen och då vill jag inte att barnen ska behöva välja mellan att spela på ipaden eller mysa i soffan med familjen (för helt ärligt så skulle ipaden vinna varje gång).

Hur ni väljer att följa skärmreglerna och om några undantag ska finnas är så klart helt upp till er som föräldrar. Gör det som fungerar för ERAN familj.

checklista med skärmregler för barn

Ladda Ner Checklistan med Skärmregler Gratis

Använd den här checklistan med skärmregler för att uppmuntra dina barn att leka ute, spela spel, måla, rita, bygga lego eller göra något annat innan de får sitta vid skärm.

1. Ladda ner Skärmreglerna Gratis

Du hittar skärmreglerna i mitt bibliotek med gratis filer (design 2). Fyll i formuläret nedanför för att få lösenordet till biblioteket.

2. Skriv ut Skärmreglerna

Öppna pdf-filen och skriv ut sidan.

3. Laminera Skärmreglerna (valfritt)

Sätt gärna skärmreglerna i en plastficka eller laminera den för enkelt kunna bocka av uppgifterna med en whiteboardpenna och torka bort bockarna varje morgon. Använd annars en blyertspenna och sudda ut bockarna varje morgon.

4. Häng Upp Skärmreglerna

Sätt upp skärmreglerna där de är lättåtkomliga för ditt barn (t.ex. på sovrumsdörren eller kylskåpet). Hjälp barnet följa checklistan under några dagar tills de förstått hur den fungerar.

Glöm inte bort att vara en förebild och försök att begränsa din egen skärmtid också 🙂

Jag hoppas att skärmreglerna kommer vara till hjälp!

Utforska mer

Vill du ha fler tips på prints som kan hjälpa dig i vardagen? Kolla in 100+ Skulle Du Hellre Frågor för Barn och Checklistor för enkla Morgon- och Kvällsrutiner.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *