100 Roliga Saker att Göra i Sommar för Barn

Alla aktiviteter bör övervakas av en vuxen. Inlägget innehåller annonslänkar.

Dela inlägget

Sommaren är kort och innan du vet ordet av så är hösten här. Dra ner på skärmtiden och gör den här sommaren till en som ni kommer att minnas för alltid. Här är en lista med 100 roliga saker att göra i sommar för barn som ni kan ladda ner och börja beta av för en extra rolig sommar!

Roliga saker att göra i sommar

Sommaren är kort och innan du vet ordet av så är hösten här.

Gör den här sommaren till en som ni kommer att minnas för alltid.

Ni behöver inte åka på storslagna resor…

Ni behöver inte spendera pengar…

Det viktigaste är att ni spenderar tid tillsammans!

Här nedanför hittar du en lista med 100 roliga saker att göra i sommar. Listan är fullmatad med idéer att hitta på under både soliga och regniga dagar.

Ladda ner listan med 100 roliga saker att göra i sommar för barn helt kostnadsfritt, lägg undan telefonerna och förbered er på att skapa fantastiska minnen tillsammans!

100+ Roliga Saker att Göra i Sommar för Barn

Här kommer en mängd roliga saker ni kan hitta på i sommar för att undvika att ha tråkigt och samtidigt skapa en massa fina minnen ihop!

Glöm inte bort att ladda ner den utskriftvänliga versionen av listan längst ner på sidan så ni kan ha alla roliga idéer nära till hands.

Roliga saker att göra när det regnar

1. Campa inomhus – Gör en campingplats i vardagsrummet med ett tält eller använd stolar och lakan för att göra ett eget tält.

2. Hoppa i vattenpölar – Ta på gummistövlarna och ge er ut och leta efter stora vattenpölar att hoppa i.

3. Fånga regndroppar – Fånga regndroppar med tungan, händerna eller ett paraply.

4. Leta efter mask – Gå en promenad i regnet och rädda maskar från trottoaren och lägg dem i säkerheten i gräset.

5. Bygg en stad – Tejpa ett stort papper eller en kartong på golvet, rita vägar och gör affärer och hus av mindre kartonger. Kör runt i staden med leksaksbilar.

6. Gör en hinderbana – Bygg en hinderbana genom hela huset. Kryp under stolar, gå balansgång, gå krabbgång osv.

7. Gör en sandlåda inomhus – Köp Kinetic sand eller gör egen molndeg att leka med inomhus.

8. Ha spelkväll – Kör charader, spela kort, Pictionary eller några av era favorit spel.

9. Klä ut er – Leta rätt på gamla kläder som ni inte använt på flera år eller fråga äldre släktingar efter hattar, smycken och andra kläder som ni kan klä ut er i.

10. Spela instrument – Lär er spela ett nytt instrument. Vissa instrument är enklare (och billigare) än andra, som t.ex. ukulele, och det finns massvis med tutorials på youtube som kan hjälpa er att bemästra instrument.

11. Ansiktsmålning – Lär er ansiktsmålning och öva på varandra. Tävla i olika teman som “mest realistiska”, “bästa superhjälte” och “det coolaste djuret.”

12. Manikyr – Turas om att fixa varandras naglar. Roligt och billigare än att gå till en salong.

13. Legotävling – Ge alla varsin påse med Lego-bitar och tävla om vem som kan bygga det mest kreativa huset, rymdskeppet, bilen eller roboten på 20 minuter.

14. Byt pussel – Byt pussel med en kompis och lägg ett stort pussel hela familjen.

Sommaräventyr för barn

15. Titta på djur – Besök en djurpark, 4H gård eller kontakta en bonde i närheten och fråga om ni får hälsa på djuren.

16. Besök biblioteket – Skaffa ett bibliotekskort om ni inte redan har ett och låna så många böcker ni orkar bära. Se till att läsa dem också!

17. Gå på tivoli eller marknad – Besök ett tivoli eller en marknad och åk karusell och ät lite för mycket sockervadd.

18. Åk vattenrutschbana – Spendera en dag på ett vattenland och åk vattenrutschbanor och ha kul.

19. Besök ett museum  – Besök ett museum som ni inte varit på tidigare. Välj ett museum som är barnvänligt där det är okej att man rör vid saker.

20. Turista i er egna stad – Ge barnen en karta av staden ni bor i och besök olika platser och markera dem på kartan.

21. Besök en ny stad – Att besöka en ny stad kan vara väldigt kul. Och ni behöver inte ens åka särskilt långt! Att bara besöka en ny lekpark eller köpa glass från ett nytt ställe kan vara ett roligt äventyr.

22. Hyr en kajak eller kanot – Ta på flytvästar och paddla iväg!

23. Spela minigolf – Minigolf är väldigt kul och om ni inte har provat så måste ni göra det i sommar. Försök få så många spikar ni bara kan!

Utomhusaktiviteter för barn

24. Studera molnen – Ligg på ryggen bredvid varandra i gräset. Hur ser molnen ut? Det är fantastiskt att lyssna på när barnen berättar sina fantasier och den här aktiviteten låter er båda slappna av samtidigt som ni spenderar tid med varandra.

25. Förfölj en myra – Vart ska den lilla myran ta vägen? Visst är det spännande att få se!

26. Mata en myrkoloni – Lägg lite socker på en myrstack och studera hur myrorna flockas kring maten.

27. Följ strömmen – Det kan vara riktigt spännande utomhus. Du vet aldrig vilket äventyr du kan få uppleva genom att bara följa en ström.

28. Leta efter färger i naturen – Rita olika färger på ett papper (svart, brun, röd, blå, gul etc.). Se hur många saker ni kan hitta i naturen som matchar färgerna.

29. Hitta adjektiv – Skriv ner olika adjektiv i facken på en äggkartong. Du kan skriva saker som hårda, mjuka, stora och små. Gå sedan på jakt efter saker som matchar adjektiven.

30. Samla pysselmaterial utomhus  – Du behöver inte alltid spendera pengar på pysselmaterial. Ni kan göra djur av kottar och måla på stenar. Ni måste bara hitta dem först.

31. Följa John – Den här leken är fantastiskt om du är på promenad och barnen börjar bli trötta. Turas om att bestämma hur ni ska gå, snurra, hoppa och vifta med armarna.

32. Måla med vatten – Ta ut en hink med vatten och låt barnen gå loss med stora penslar och rollers. Enkelt men väldigt roligt!

33. Campa – Sätt upp ett tält i trädgården eller hitta ett lämpligt ställe i skogen att campa på.

34. Skattjakt – Rita en karta eller sätt upp flera ledtrådar ute och låt barnen leta efter ett pris. Kanske hittar de en trevlig picknick som skatt.

35. Flyg drake – Gör en egen drake eller köp en. Välj sedan en blåsig dag för att försöka flyga den.

36. Bygg sandslott – Ta med hink och spade till stranden och bygg ett magiskt sandslott.

37. Hoppa hopprep – Om dina barn inte kan hoppa hopprep, lär dem! Om dina barn redan kan hoppa hopprep, lär dem olika hopptekniker.

38. Kasta frisbee – Att kasta frisbee är ett suveränt sätt för både barn och vuxna att umgås på. Varför inte testa på frisbeegolf i sommar?

39. Ha picknick – Ät er lunch ute i skuggan av ett träd i en park, i trädgården eller ute i skogen.

40. Vandra – Gå ut i naturen och vandra med dina barn. Ta med några vänner så blir det extra roligt.

41. Blås bubblor – Blås såpbubblor och låt barnen försöka poppa dem.

42. Spela krocket – Krocket är perfekt när ni vill spela ett spel ute men inte känner för att springa för mycket.

43. Spela badminton  Sätt upp ett nät i trädgården eller i en park och spela badminton (eller volleyboll!).

44. Anordna sommar-OS – Bjud in dina vänner och familj till sommar-OS. Tävla mot varandra i olika grenar och ge vinnaren en fin medalj.

45. Cykla  – Gå ut och cykla bara för att det är kul. Ni behöver inte ens ha en destination. Eller ta cykeln istället för bilen när det är fint väder.

46. Lär er om djur – Låna böcker om djur och insekter och leta efter djurspår och bajs i skogen och försök att ta reda på vilket av djur det kommer från.

47. Lär er om naturen – Lär er om olika träd, blommor, örter och växter. Låna böcker till den här aktiviteten också!

48. Fiska – Prova fiskelyckan och se om ni kan få något på kroken.

49. Lär er att simma – Lär ditt barn att simma i sommar. Det är roligt, utmanande och kan rädda ditt barns liv någon gång.

50. Titta på solnedgången – Stanna uppe sent och titta på solnedgången med dina barn. Det är så vackert!

51. Titta på soluppgången – Vakna jätte tidigt (men inte dagen efter att ni tittat på solnedgången) och titta på soluppgången tillsammans. Ta sedan en tupplur.

52. Lär känna någon ny – Börja prata med någon i parken och försök lära känna någon ny. Den här aktiviteten passar både barn och vuxna (men det är definitivt lättare för barn att skaffa nya vänner men du borde också försöka!).

53. Ta hand om ett djur – Fråga runt och se om någon behöver hjälp med att se efter sitt husdjur i sommar. Det är ett utmärkt sätt att ta reda på om dina barn är redo för ett eget husdjur men det också är väldigt roligt.

54. Ha vattenkrig – Fyll vattenpistoler eller sprayflaskor med vatten och ha vattenkrig. Ni kan även testa att göra egna “vattenbomber” genom att skära disksvampar i remsor och sätta ihop dem till bollar med gummisnoddar. Dränk dem i vatten och kasta till (eller på) varandra.

55. Måla med sprayflaskor – Fyll sprayflaskor med vatten och färg och spraya på en canvasduk för att skapa fantastisk konst.

56. Vattenballong piñata – Häng upp vattenballonger i ett träd. Turas om att slå på vattenballongerna med ett slagträ. (Se till att hålla avstånd från den som slår)

57. Gör penslar av naturmaterial – Samla löv och blommor och gör egna penslar genom att sätta en klädnypa kring naturmaterialet. Utforska sedan de olika mönstren och texturer som penslarna kan skapa.

58. Plocka bär – Plocka blåbär, smultron eller jordgubbar till kvällens tårta eller ät dem som de är. Självplock på jorgubbar och blåbär finns i hela landet.

59. Geocacha – Geocaching är en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus och är roligt för både vuxna och barn.

60. Burktelefoner – Gör telefoner av burkar och snöre och samtala med varandra från andra sidan trädgården.

61. Familjefoto – Välj ett tema, en plats och var kreativa med rekvisita och kläder. Sätt sedan upp en kamera och ta kort på hela familjen.

62. Skriv meddelanden på vägen – På sommaren rör sig folk utomhus hela tiden. Muntra upp dem med trevliga meddelanden genom att skriva med utomhuskritor på marken.

63. Njut av solen – Det kan tyckas uppenbart, men glöm inte att stanna upp och njuta av solen i sommar. Och försök att inte klaga på hur varmt det är, du kommer snart att sakna värmen.

Sommarpyssel

64. Odla krasse – Vill ni odla något i sommar så ska ni definitivt så krasse. Det växer snabbt och smakar jättegott.

65. Färga blommor – Vill ni testa ett coolt experiment? Häll några droppar karamellfärg i en vas och sätt ner blommor och se vad som händer.

66. Gör ett vindspel – Pyssla ihop ett vindspel och häng upp på altanen eller balkongen. Det är både vackert och kommer låta fint när det blåser.

67. Gör pappersbåtar – Gör båtar av papper och sätt ut dem i en å eller varför inte tävla om vem som kan komma först till andra sidan av en liten pool när ni blåser på båtarna med sugrör.

68. Vik pappersflygplan – Vik flygplan av paper, dekorera dem och se vem som kan flyga längst.

69. Måla möbler – Besök en loppis och köp möbler som ni kan måla om med barnen. Det kan vara en möbel till vardagsrummet, altanen eller varför inte till deras egna rum.

70. Måla med gatukritor – Måla en hage, vägar och hus, självporträtt eller något annat kul med gatukritor.

71. Gör vindsnurror – Det här pysslet passar alla åldrar. Det är kul att göra egna vindsnurror men minst lika roligt att blåsa på dem.

72. Gör solfångare – Pyssla ihop solfångare av silkespapper och plastfickor och sätt upp på fönstret.

73. Gör ett fågelhus av glasspinnar – Spara alla glasspinnar i sommar och bygg ett fågelhus som ni kan hänga upp i trädgården i höst.

74. Återvinn gamla kritor till nya – Samla ihop alla avbrutna gamla kritor och lägg dem i en silikonform. Sätt ugnen på 175 grader och stoppa in dem i 15 minuter. Helt plötsligt har ni helt nya kritor!

75. Måla stenar – Börja med att gå på en promenad och samla stenar. Måla sedan stenarna i vackra färger eller förvandla dem till bilar, hus och djur.

76. Gör handavtryck – Barnen växer upp allt för fort. Gör pyssel med deras handavtryck för att alltid kunna minnas hur små de har varit.

77. Gör hemmagjord slime – Slime är kul, gosigt och lite äckligt. Testa att göra eget slime i sommar.

78. Gör hemmagjord Play Doh – Dega med play doh passar barn av alla åldrar. Det här play doh receptet är enkelt att göra och det tar bara 10-15 minuter tills degen är klar.

79. Måla med fingerfärg – Gör hemmagjord fingerfärg genom att blanda 2 dl mjöl med 2 dl vatten och några droppar karamellfärg. Låt sedan barnen måla med fingrarna.

80. Pärla smycken Pärla fina armband och halsband eller varför inte färga pasta penne med karamellfärg och vinäger och gör ett halsband genom att trä ett snöre genom pastan.

81. Iskritor – Blanda 1 del majsstärkelse, 1 del vatten och karamellfärg och frys in i isformar. Iskritor är en perfekt aktivitet en varm sommardag.

82. Fågelbad – Pyssla ihop ett fågelbad eller sätt ut en bricka med vatten och njut av att se era små fjädervänner svalka sig i vattnet (ingen bra idé om ni har utekatter).

83. Stor målning – Ta fram ett gammalt vitt lakan och lägg ut det på gräsmattan. Lägg stenar i hörnen för att hålla lakanet på plats. Gå sedan loss med färg och låt det torka i solen!

Lekar för bilresor

Tips! Sätt ihop en pärm med roliga aktiviteter som håller barnen sysselsatta i flera timmar i bilen. Aktiviteter som hänga gubbe, bilbingo, korsord, målarsidor, fyra i rad, sudoku och konversationsstartare passar perfekt för bilresan. Kolla in mitt utskrivbara aktivitetspaket som innehåller allt ni behöver för en resa utan tristess!

84. Gissa djuret – Tänk på ett djur och låt ditt barn ställa frågor för att försöka lista ut vilket djur du tänker på.

85. Turas om att berätta en historia – Någon börjar med att hitta på några rader av en berättelse. Sedan tar nästa person vid och berättar några rader. Fortsätt så länge ni vill och förbered dig på att bli imponerad av ditt barns fantasi.

86. Räkna landskapet – Håll utkik efter ett specifikt föremål som tex bruna hästar eller gula bilar. Försten till 10 vinner!

87. Skulle du hellre frågor – Ställ alla möjliga galna frågor till ditt barn. T.ex. ”Vilket djur skulle du helst vara? Ett får eller en elegant? Varför?” eller ”Skulle du hellre lukta bajs eller vara tvungen att äta broccoli varje dag?”. Ladda ner de här korten med “100 Skulle du hellre frågor” helt gratis.

88. Leta efter former – Be ditt barn leta efter en specifik form genom fönstret. Den som först kan se något med rätt form vinner den omgången.

89. Räkna bilar – Leta efter bilar av olika färger. När ni ser en blå bil – vissla, när ni ser en röd bil – skäll som en hund, när ni ser en vit bil – börja dansa, och ser ni en rosa bil – stanna och köp glass!

Aktiviteter i köket för barn

90. Hemmagjord glass – Gör egen nyttig eller onyttig glass med choklad, blåbär, jordgubbar eller den smak ni föredrar på glass! Du hittar flera recept här.

91. Duka upp en glassbuffé – Bjud hem vänner och duka upp en glassbuffé. Eller varför inte vara lite tokiga och äta glassbuffé till middag någon kväll.

92. Gör hemmagjord saft – Plocka eller köp bär och gör hemmagjord saft. Det är så gott!

93. Smoothie – Kall smoothie är ett perfekt mellanmål en varm sommardag. Följ ett recept för att vara säkra på att få en god smoothie eller låt barnen själva välja vad de vill lägga i mixern.

94. Muffinstrutar – Baka muffins och lägg i glasstrutar och dekorera med glasyr och strössel.

95. Skriv en kokbok – Gör en kokbok med alla familjemedlemmars favoritrecept.

96. Gissa smaken – Sätt en ögonbindel på barnen och mata dem med olika saker ur kylskåpet. Lyckas de gissa vad det är?

97. Utse sommarens bästa glass – Smaka åtminstone 10 olika glassar och utse sommarens godaste glass!

98. Gör S’mores – Plocka fram marshmallows, choklad och kex och gör S’mores över öppen eld.

99. Låt barnen göra middag  – Turas om att stå för middagen i sommar. Sallad, smörgåsar och kallskuret är enkla rätter som yngre barn kan plocka fram själva.

100. Ät frukost i sängen – Samla hela familjen i sängen och ät frukost tillsammans. Försök att inte tänka på alla smulor (det är bara att byta lakan efteråt).

Ladda ner listan med 100 roliga saker att göra i sommar för barn!

Du hittar en nerladdningsbar lista i mitt bibliotek med gratis filer. Fyll i formuläret nedanför för att få lösenordet till biblioteket.

Jag hoppas att den här listan hjälper er att få en extra rolig sommar! Vilken aktivitet på listan är just din favorit?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *