Vilken Cricut ska jag köpa 2023?

Alla aktiviteter bör övervakas av en vuxen. Inlägget innehåller annonslänkar.

Dela inlägget

Osäker på vilken Cricut maskin du ska köpa? Här är en detaljerad jämförelse av Cricut Joy, Cricut Explore Air 2, Cricut Explore 3, Cricut Maker och Cricut Maker 3 inklusive fördelar och nackdelar med varje för att hjälpa dig att bestämma vilken som är den perfekta Cricutmaskinen för dig!

En Cricut skärmaskin är ett underbart verktyg för pyssel och DIY-projekt. Men det finns många olika modeller att välja mellan: Cricut Explore Air 2, Cricut Joy och Cricut Maker. Och som om det inte vore nog så finns de nyare modellerna: Cricut Explore 3 och Maker 3.

Med två nya Cricut skärmaskiner släppta bara i år så undrar många “Vilken Cricut ska jag köpa?”. Låt oss jämföra de olika smarta skärmaskinerna och lär dig vilken Cricut du bör skaffa för att få bäst resultat. 

En av de vanligaste frågorna jag får är “Vilken Cricut maskin ska jag köpa?” eller “Vilken är den bästa Cricut maskinen för nybörjare?”. Den goda nyheten är att alla fem Cricut maskiner som för närvarande finns har samma grundläggande funktioner: de är alla digitala skärmaskiner som kan skära och skriva på en mängd olika material. Men det finns några viktiga skillnader mellan de specifika funktionerna och olika prisklasser på maskinerna.

Det här inlägget förklarar skillnaderna mellan de fem nuvarande maskinerna (Cricut Joy, Cricut Explore Air 2, Cricut Explore 3, Cricut Maker och Cricut Maker 3) för att hjälpa dig att bestämma vilken Cricut maskin som är bäst för dig!

Uppdatering 4/11 2022: Sedan jag skrev det här inlägget så har Cricut Explore Air 2 och Cricut Maker utgått men de kan fortfarande gå att få tag på hos vissa återförsäljare.

Likheter mellan Cricut maskinerna 

Alla Cricut skärmaskiner är riktigt bra på att göra exakta snitt. Alla fem Cricut maskiner använder också programvaran Cricut Design Space som låter dig ladda upp dina egna bilder och mönster gratis (till skillnad från Silhouette Studios gratis programvara). Du behöver internetanslutning vid installation men efter det kan du använda din Cricut offline när du inte har internet.

Alla fem Cricut maskiner kan också använda Cricut Access tjänsten som tillval som erbjuder över 150 000 bilder och 500+ teckensnitt till en låg månadskostnad. Detta är helt valfritt men många tycker att Cricut Access är smidigt att använda.

Skillnader mellan Cricut maskinerna 

De största skillnaderna mellan skärmaskinerna är de olika storlekarna (Joy skär mindre projekt), materialen (Maker kan skära tyngre material och specialmaterial med olika blad) och hastigheten (Explore 3 och Maker 3 är snabbare och kan göra långa, kontinuerliga snitt).

Så hur väljer man mellan de olika maskinerna? Vilken Cricut ska du köpa? Jag tror att den allra bästa maskinen är den du har råd med och börjar använda. 

Om du är säker på att en Cricut maskin är något för dig och du har råd med extrakostnaden, satsa på en Maker 3. Om du är nybörjare eller inte planerar att använda maskinen särskilt ofta så kan du börja med en äldre Cricut, som Cricut Explore Air 2 och arbeta dig upp.

Jämförelse av alla Cricut maskinernaPris

Perfekt för

Antal material maskinen kan skära i

Antal verktyg kompatibla med maskinen

Vad får man med?

Max materialbredd

Max materiallängd

Print & cut funktion

Kompatibel med smarta material

Anslutning

Joy

Nyare pysslare eller för den som vill spara plats

50+

2 verktyg för att skära och skriva

Skärblad
Svart penna

13,9 cm

1,2 m

Nej

Ja

Bluetooth

Explore Air 2

Den som ska skaffa sin första skärmaskin

100+

6 verktyg för att skära, skriva, skåra och foliera

Fine-point blad
Svart penna

30,5 cm

61 cm

Ja, men endast på vitt papper

Nej

Bluetooth & USB

Explore 3

Alla pysslare och småföretagare

100+

6 verktyg för att skära, skriva, skåra och foliera

Fine-point blad

33 cm

3,6 m

Ja, både på vitt och färgat papper

Ja

Bluetooth & USB

Maker

Seriösa pysslare som vill kunna skära i flest antal material

300+

13 verktyg för att skära, skriva, skåra, gravera, debossera, foliera och mer

Fine-point blad
Roterande blad
Svart penna

30,5 cm

61 cm

Ja, både på vitt och färgat papper

Nej

Bluetooth & USB

Maker 3

Seriösa pysslare eller småföretagare som vill kunna skära i flest antal material och tyg på så kort tid som möjligt

300+

13 verktyg för att skära, skriva, skåra, gravera, debossera, foliera och mer

Fine-point blad

33 cm

3,6 m

Ja, både på vitt och färgat papper

Ja

Bluetooth & USB

Cricut Joy

Cricut Joy är en mycket mindre och billigare skärmaskin. Joy fokuserar på mindre projekt till exempel små vinyldekaler, kort och etiketter. Den har bara två verktyg – det fina spetsbladet som följer med Joy och folieringsverktyget. Cricut Joy skär också färre typer av material, med fokus på värmetransfervinyl, kartong och det som kallas “Smart Materials”, som den kan skära utan skärmatta. 

En av de bästa sakerna med Cricut Joy förutom sin lilla storlek (den får plats i din handflata!) är dess förmåga att arbeta med förstansade iläggskort. Med Cricut Joy kan du snabbt och smidigt göra personliga kort för en inbjudan, till en födelsedag eller om någon har fått barn. I Design Space hittar du dessutom många nya projekt speciellt för Cricut Joy, som du fixar på mindre än 15 minuter. 

En av begränsningarna för Cricut Joy är avsaknaden av en dubbel verktygshållare (finns både på Explore och Maker). Så när du vill använda en penna måste du ta bort bladet eller verktyget för att sätta in pennan, vilket kan vara lite tråkigt. 

Den största skillnaden mellan Joy och de större maskinerna är nog ändå storleken på snitten – Joy skär inte bredare än 13,9 cm. Storleksbegränsningen kan göra det svårt att göra alla projekt du vill med Cricut Joy. men för snabba och enkla projekt, kort och personliga motiv så kan den göra allt du behöver. 

Vad kan Cricut Joy skära?

Cricut Joy kan skära i 50 olika material. Jämfört med Maker som kan skära i över 300 material så låter 50 väldigt lite. Men de 50 material som Cricut Joy kan skära i är nog många, om inte alla, material som du som nybörjare vill skära i.

Den använder ett fine-point blad för att skära massor av invecklade former. Den kan skära vinyl, iron-on, kartong, etikettpapper, överföringsark, papper och mer (se hela listan över material som Cricut Joy kan skära här).

Precis som Explore och Maker kan Joy skriva åt dig. Men kom ihåg att pennorna har en annan storlek, så du kan inte använda Explore/Maker pennorna med Joy. 

Vad mer kan en Cricut Joy göra?

En annan bra funktion med Cricut Joy är mattlös skärning. Du behöver inte använda en skärmatta om du använder smarta material som är speciellt utformade för Cricut Joy. Om du vill använda vanligt material så går det också bra men du behöver använda en liten Cricut Joy matta

Trots att Cricut Joy bara kan skära material som är max 13,9 cm på bredden, så kan den skära upp till 6 m långa snitt utan en matta. 

En av de coolaste sakerna med Cricut Joy är att den kommer med en matta som är speciellt utformad för att göra gratulationskort. Det är något Explore och Maker inte har. (Uppdatering! Nu finns även en kortmatta till Cricut Explore och Maker. Kolla in den här!)

Fördelar:

 • Skär och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 50 material. Standard Fine-Point-bladet gör rena, skarpa snitt i en mängd olika material.
 • Mattlös skärning. Cricut Joy kan skära smarta material som kommer i långa rullar som matas in automatiskt i maskinen för långa, kontinuerliga snitt utan att behöva en matta.
 • Kortmatta. Kortmattan möjliggör snabbtillverkade kort som kan klippas ut och anpassas, även när de är vikta.
 • Kompakt storlek. Cricut Joy är liten, kompakt, bärbar och kan stå framme eller på en bokhylla för enkel åtkomst.
 • Prisvärd. Cricut Joy är en fullt fungerande digital skärmaskin till ett lågt pris.
 • Inbyggd bluetooth. Trådlös anslutning till din maskin för enkel skärning.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Max materialbredd. Joy har en maximal materialbredd på 13,9 cm. Om du vill göra stora eller komplexa projekt är det bättre med en av de större maskinerna.
 • Endast en verktygshållare. Om du vill både skriva och klippa med en Cricut Joy måste du manuellt stänga av bladet och pennan halvvägs genom snittet.
 • Inga extra verktyg. Den här maskinen fungerar bara med Cricut Joy kniven och pennan. Du kan inte göra skåra, gravera, perforera, etc. som du kan med de större maskinerna.
 • Inget skriv ut och skär. Cricut Joy har inte det sensoriska “öga” som krävs för att läsa de utskrivna markeringarna för ett Print Then Cut-projekt.
 • Kan inte klippa tyg. Cricut Joy är inte utformad för att klippa tyg.

 Vem passar Cricut Joy för? 

Cricut Joy är i en bra prisklass för nyare pysslare eller för den som vill spara plats eller ofta är på språng. Cricut Joy har också en enklare inlärningskurva vilket passar bra för den som precis börjat pyssla eller som gör det sällan. 

Cricut Explore Air 2

Cricut Explore Air 2 är en populär och allsidig skärmaskin till ett bra  pris. Den använder det mångsidiga fine-point bladet som gör det möjligt att skära tunna till mellantjocka material, från kartong och vinyl till specialmaterial som glitterpapper, kork och fibertyg. Cricut Explore maskinerna kan också använda Deep Cut bladet för att skära något tjockare material eller Bonded Fabric kniven för att skära tyg. Den kan också använda Scoring Stylus som är användbar för papperspyssel. 

Cricut Explore Air 2 fungerar med både Bluetooth och USB-kabel.

Vad kan Cricut Explore Air 2 skära?

Många fattar sitt beslut om vilken maskin de ska köpa baserat på maskinens kapacitet. Cricut Explore Air 2 är inte den maskinen som kan skära i flest antal material och är inte heller den maskin som klarar av störst material. Däremot är det den maskin som klarar av att skära de material som de flesta förmodligen vill skära i och till ett bra pris dessutom. 

Cricut Explore Air 2 kan skära över 100 olika material med sitt förstklassiga finspetsblad. Några material som du sannolikt kommer att vara intresserad av är vinyl, iron-on, kartong, papper, tyg, folie, skumgummi, papperstunt konstläder och mycket mer. Cricuts webbplats har en fullständig lista över material som Cricut Explore Air 2 kan skära i.

Explore Air 2 har två skärlägen: snabbläge och precisionsläge. Snabbläget skär upp till 2x snabbare men är inte tillgängligt för alla material. Använd precisionsläget för att göra de mest invecklade snitten perfekta.

Vad mer kan en Cricut Explore Air 2 göra?

Du kan använda fem olika verktyg med Cricut Explore Air 2. Förutom det förstklassiga finspetsbladet som används för att skära så kan du också använda en scoring stylus, deep-point blad och bonded fabric kniv. 

Att skriva är också enkelt med Explore Air 2. Du fäster helt enkelt den speciella pennan i en av hållarna för verktyg och låter maskinen skriva åt dig. Skriva din text i Design Space med ett vackert typsnitt och låt sedan maskinen skriva ut allt. Det här är perfekt för dig som vill göra egna gratulationskort men har dålig handstil. Pennan kan också rita invecklade former åt dig.

En nyare funktion hos Explore Air 2 är folieeffekter. Foil Transfer verktyget gör det enkelt att smycka inbjudningar, presentförpackningar, kort och mer med polerat och professionellt resultat som ger fantastiskt glimmer och skimmer.

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 100 material. Standard Fine-Point-bladet skär i massor olika material. Kompatibel med Deep Cut bladet och Bonded Fabric kniven för att skära ytterligare material.
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare på kartong, vinyl och iron-on.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Ej konstruerad för att klippa tyg. Du måste stabilisera tyget med ett underlag innan du skär. Bladet drar över tyget som kan orsaka revor.
 • Ej kompatibel med Adaptive Tool System tillbehör. Kan inte använda Rotary Blade, Knife Blade, Scoring Wheels eller andra framtida Adaptive Tool System tillbehör.
 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.
 • Kräver en skärmatta. Du måste lägga ditt material på en skärmatta innan du laddar det i denna maskin.
 • Begränsat till 61 cm snitt. Eftersom maskinen kräver en skärmatta kan den inte skära material längre än 61 cm långa.
 • Ingen kortmatta. För närvarande är kortmattan endast tillgänglig för Cricut Joy.

Vem passar Cricut Explore Air 2 för? 

Cricut Explore Air 2 är ett bra alternativ för de som letar efter sin första skärmaskin eftersom den är relativt billig och är en solid skärmaskin.

Cricut Explore 3

I juni 2021 lanserades den nya Cricut Explore 3. Den största skillnaden mellan Cricut Explore 3 och Cricut Explore Air 2 är att Explore 3 kan skära smarta material i ett långt, kontinuerligt snitt utan en matta. Den kan även skära smarta material snabbare – ännu snabbare än Fast Mode på Explore eller Maker. Smarta material är de nya materialen – som Smart Vinyl och Smart Iron-On som du kan skära utan en matta på Explore 3, Maker 3 och Joy

Explore 3 skär upp till dubbelt så snabbt som Explore Air 2. Det är en fördel när du har många saker att skära ut eller ett projekt med invecklade snitt som tar mycket tid.

Vad kan Cricut Explore 3 skära?

Cricut Explore 3 fungerar med 100+ olika material – allt från kartong, vinyl och iron-on till specialmaterial som glitterpapper och tyg med otrolig precision. Oavsett om du gör t-shirts till hela laget eller en extra lång banderoll för att heja på dem så klarar du det med Cricut Explore 3

Skillnaden mellan Cricut Explore Air 2 och Cricut Explore 3

Explore 3 är en uppgraderad version av Explore Air 2. Med Explore 3 kan du göra allt du som den ursprungliga Explorern kan plus mer!

Den största skillnaden mellan maskinerna är att Explore 3 kan skära smarta material utan att använda en skärmatta. Och eftersom du inte är begränsad till storleken på en skärmatta, så kan Explore 3 skära smarta material upp till 3,6m i längd och 33 cm i bredd i ett enda snitt! 

Förutom att du sparar tid på att inte behöva lägga material på en matta så  tillåter smarta material Explore 3 att skära dubbelt så snabbt som Explore Air 2.

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 100 material. Det roterande bladet låter maskinen skära i praktiskt taget alla tyg – oavsett om du skär fint siden eller tjock denim. 
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Har en dockningsplats och USB-port. Anslut och ladda din enhet medan du använder programvaran.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare än Cricut Explore Air 2 vid användning av smarta material (pyssla dubbelt så mycket på samma tid!)
 • Ingen matta. Skär smarta material utan skärmatta. 
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Inte lika mångsidig som Maker. Cricut Maker 3 kan skära i över 300 olika material medan Explore 3 “bara” kan skära i 100 olika.
 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.
 • Ingen kortmatta. För närvarande är kortmattan endast tillgänglig för Cricut Joy.

Vem passar Cricut Explore 3 för? 

Jag tror att Explore 3 passar alla pysslare och speciellt småföretagare som skapar tryck till T-shirt, skyltar och muggar eftersom maskinen skär snabbare och längre snitt. 

Cricut Maker

Trots att Cricut Maker och Explore är lika stora och i stort sett ser likadana ut så är de definitivt inte likadana på insidan! Cricut Maker har alla imponerande funktioner som även Cricut Explore Air 2 har, men också en tiodelad skärfunktion som gör den till en mer mångsidig skärmaskin.

Maker skärmaskinen kan göra allt som Cricut Explore maskinerna kan göra men kan jobba med fler typer av material och öppnar upp fler möjligheter. Den skär över 300 olika material (medan Explore maskinerna kan skära i ca 100 olika material) – från tunt papper till hårdare material som läder och balsaträ. 

Den största skillnaden mellan Cricut Explore och Cricut Maker är Adaptive Tool System som rymmer fler och olika blad och verktyg – 13 verktyg på Maker jämfört med bara sex verktyg på Explore. Dessa extra verktyg möjliggör några riktigt invecklade snitt på mindre vanliga material som du inte kan få med Explore. Makers verktygssystem har även möjliggjort nya verktyg – till exempel graveringsverktyget.

Cricut Maker har också funktionen Print Then Cut som explorern, som gör att du kan skriva ut en bild och sedan låta Cricutmaskinen skära ut den. Det fina med Maker är att den kan göra Print Then Cut på både färgat papper och vitt papper.

Vad kan Cricut Maker skära?

Frågan borde snarare vara “Vad kan Cricut Maker INTE skära?”. Den skär alla material som Explore Air 2 kan skära men det kan även användas med specialblad för att skära material som träfaner, balsaträ, läder, tjockare spånskiva, tjock filt, sömnadsmönster, wellpapp och mer. (Se hela listan här.) Precis som Air 2 skriver den, skårar och är kompatibel med folietransfer kitet.

Så låt oss prata om skillnaderna. Enkelt förklarat så är denna maskin bara mer kraftfull. Den har ett adaptivt verktygssystem för att styra knivarna och minska trycket vilket ger 10 gånger mer skärkraft. Den grundläggande skärningen görs också med det förstklassiga finspetsbladet som används till Explore Air 2.

Maker har massor av verktyg för att skära, skriva, skåra, gravera, debossera, foliera med mera. Förutom det finspetsade bladet har Maker ett fantastiskt knivblad som kan skära upp till 2,4 mm tjocka material. Du använder bland annat knivbladet för att skära spånskivor och balsaträ. 

Makern är också riktigt bra för den som gillar att sy. Cricut Maker hjälper dig att markera och skära ut mönster. Du kan till och med ladda ner dina egna skärmönster.

Du kan även köpa till verktyg för att skåra, perforera, debossera, gravera och göra vågiga linjer. Det kommer ständigt nya verktyg till Makern så om du vill vara i framkant när det gäller pyssel så är det Maker du ska satsa på.

Vad mer kan en Cricut Maker göra?

Det finns några fler saker som är ganska coola med Maker. Den har två förvaringsytor där du kan lagra de mindre knivarna och verktygen. 

Den har också en hållare för surfplatta eller telefon – och en USB-port så att du kan ladda enheterna medan du arbetar! 

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 300 material. Standard Fine-Point-bladet skär i massor olika material. Kompatibel med Deep Cut bladet och Bonded Fabric kniven för att skära ytterligare material.
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare på kartong, vinyl och iron-on.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.
 • Kräver en skärmatta. Du måste lägga ditt material på en skärmatta innan du laddar det i denna maskin.
 • Begränsat till 61 cm snitt. Eftersom maskinen kräver en skärmatta kan den inte skära material längre än 61 cm långa.
 • Ingen kortmatta. För närvarande är kortmattan endast tillgänglig för Cricut Joy.

Vem passar Cricut Maker för? 

Cricut Maker är populär bland de lite mer seriösa pysslarna som vill kunna skära ut så många olika material som möjligt. Naturligtvis kostar det lite extra med denna mångsidighet vilket gör att Maker är lite dyrare än Explore.

Cricut Maker 3

I juni 2021 lanserades den nya Cricut Maker 3. Den kan göra allt som originalmakern kan göra, men nu gör den det snabbare, längre och – om du använder smarta material – utan matta. Så den använder alla samma blad, verktyg och skärmattor som Maker använder, och den kan skära alla samma material, inklusive heat transfer vinyl, cardstock, konstläder, självhäftande folie och tyngre material som balsaträ och spånskiva, och kan även skära smarta material.

Det finns en vanlig missuppfattning att Maker 3 och Explore 3 BARA kan skära smarta material, vilket inte alls är sant. Du kan skära 300+ material, du behöver bara lägga dem på skärmattan som du gör med den ursprungliga Maker

Maker 3 är nu den dyraste av de fem Cricut skärmaskinerna så frågan du nu ställer är “Är Maker 3 värd de extra pengarna?”. Svaret beror på om du behöver använda de extra verktygen som knivbladet och det roterande bladet eller inte. De flesta människor skär bara papper och vinyl och behöver därför inte de extra verktygen. Men vill du kunna skära crepepapper, tyg och andra specialmaterial så behöver du ha det roterande bladet samt knivbladet för djupa snitt som passar Maker 3

Vad kan Cricut Maker 3 skära?

Cricut Maker 3 kan skära alla material som Cricut Maker kan skära men det kan även användas med specialblad för att skära i praktiskt taget alla tyg – oavsett om du skär fint siden eller tjock denim (Se hela listan med material här.) Med Cricut Maker 3 kan du skära i ett nytt material varje dag och inte upprepa samma material två gånger under nästan ett helt år! Nu snackar vi mångsidighet!

Skillnaden mellan Cricut Maker och Cricut Maker 3 

Maker 3 är en uppgraderad version av Maker. Med Maker 3 kan du göra allt du som den ursprungliga Makern kan plus mer!

En liten (och enligt mig oviktig) detalj är att Cricut Maker 3 för tillfället endast finns tillgänglig i en färg medan Cricut Maker finns i färgerna Champagne, Rose, Lilac och Blue.

Alla blad, knivar och verktyg som du kan använda med Maker kan du använda med Maker 3.

Båda maskinerna har Adaptive Tool System som möjliggör hantering av bladets position genom att lyfta och rotera bladet till det optimala läget för det kommande snittet. Detta ger ökad precision och tryck.

Den största skillnaden mellan maskinerna är att Maker 3 kan skära smarta material utan att använda en skärmatta. Och eftersom du inte är begränsad till storleken på en skärmatta, så kan Maker 3 skära smarta material upp till 3,6m i längd och 33 cm i bredd i ett enda snitt! 

Förutom att du sparar tid på att inte behöva lägga material på en matta så  tillåter smarta material Maker 3 att skära dubbelt så snabbt som Maker.

Till Cricut Maker 3 finns det även en ny hållare till rullar. Hållaren håller materialrullar (tex vinylrullar) på plats i linje med snittet. När maskinen skär så matar rullhållaren in ditt smarta material i och ut ur Maker 3. Hållaren är inte kompatibel med originalmakaren.

Fördelar:

 • Skär, skårar och skriver automatiskt. Du behöver inte göra något av det för hand.
 • Skär i över 300 material. Det roterande bladet låter maskinen skära i praktiskt taget alla tyg – oavsett om du skär fint siden eller tjock denim. 
 • Dubbel verktygshållare. Skär och skriv allt på en gång utan att behöva byta ut verktyg.
 • Har en dockningsplats och USB-port. Anslut och ladda din enhet medan du använder programvaran.
 • Inbyggd bluetooth. Anslut trådlöst till din maskin för enkel skärning.
 • Snabbt läge. Skär och skriv upp till 2x snabbare än Cricut Maker vid användning av smarta material (pyssla dubbelt så mycket på samma tid!)
 • Ingen matta. Skär smarta material utan skärmatta.
 • Gratis mjukvara för Design Space. Tillgång till över 100 000 skärbara grafik och teckensnitt plus tusentals färdiga projekt, eller designa enkelt ditt eget projekt.
 • Skriv ut och skär. Inkludera enkelt tryckta foton eller grafik i dina projekt.
 • Använd dina egna bilder. Ladda enkelt upp dina egna bilder och Design Space omvandlar dem automatiskt till skärbara bilder.

Nackdelar:

 • Inga tillbehör ingår. Ingen matta, penna eller roterande blad ingår som sin föregångare Cricut Maker. Dock ingår Fine Point Bladet, Smart Iron-On, Smart Vinyl, Smart Paper Sticker Cardstock och transfer tejp så att du kan börja skapa med smarta material direkt. 
 • Inte bärbar. Maskinen är för stor för att bära med sig.
 • Ingen kortmatta. För närvarande är kortmattan endast tillgänglig för Cricut Joy.

Vem passar Cricut Maker 3 för? 

Jag tror att Maker 3 passar bäst för den seriösa pysslaren som vill kunna skära så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Den är också bra för mindre företagare där tid är viktigt. 

Om du försöker välja mellan Maker och Maker 3 så rekommenderar jag Maker 3 om du har råd med extrakostnaden (speciellt om du kommer arbeta mycket med vinyl eller iron-on).

Sammanfattning

Vilken Cricut maskin du ska välja beror på dina behov:

 • Är du en seriös pysslare som spenderar mycket tid åt DIY-projekt och pyssel? I så fall bör du överväga att skaffa en Cricut Maker
 • Vill du ha något som är lätt att förvara när du inte använder det? Joy får plats i en låda.
 • Vill du ha något som är lagom både när det kommer till pris och kapacitet? I så fall kan Explore Air 2 vara det bästa alternativet. 
 • Planerar du att göra tryck till T-shirts och muggar och sälja dem? En Explore 3 skär snabbt i många olika material.
 • Gillar du att experimentera med olika material och vill ha en maskin som klarar av så många olika material som möjligt? I så fall är Cricut Maker 3 ditt bästa val. 

Jag hoppas att den här guiden hjälper dig att bestämma vilken maskin som passar dina behov bäst!

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *