Cricut Nybörjarguide – Installation och kom igång med ditt första projekt

Alla aktiviteter bör övervakas av en vuxen. Inlägget innehåller annonslänkar.

Dela inlägget

Har du fått hem din första Cricut skärmaskin och är osäker på vad du ska göra nu? Här är en Cricut nybörjarguide som hjälper dig att installera din Cricut och komma igång med ditt första projekt.

Cricut nybörjarguide

Fick du en ny Cricut Joy, Cricut Explore eller Cricut Maker skärmaskin i julklapp, födelsedagspresent eller köpt en själv bara för att? Nu när du äntligen har fått en ny, vacker och glänsande maskin så kanske du undrar hur man kommer igång med att använda den.

I den här guiden hjälper jag dig att installera din nya Cricut-maskin, ansluta den till din dator och komma igång med att göra ditt första projekt!

Vad behöver jag för att komma igång?

 • Din nya Cricut Joy, Cricut Explore eller Cricut Maker
 • Tillgång till ström (möjligen också en förlängningssladd)
 • En dator (med Windows 8 eller senare eller Mac OS 10.13 eller högre), en iPad eller iPhone (med iOS 12 eller senare) eller en Android-surfplatta eller telefon (med version 6 eller högre)
 • Internetåtkomst på din dator eller enhet

Vart ska jag ställa min nya Cricut Explore eller Cricut Maker?

Jag rekommenderar att du placerar din nya maskin någonstans nära din dator eller där du kan sitta och arbeta och använda en surfplatta eller smartphone. 

Det mest fördelaktiga är om du kan ställa Cricuten inom en armlängds avstånd från där du sitter och pysslar – du kommer tacka dig själv senare!

Du behöver också utrymme framför och bakom maskinen för att mattorna ska kunna röra sig in och ut, minst 25 cm åt båda hållen. Om du inte har yta framför maskinen så kommer skärmattorna att ramla ner på golvet. Du behöver också utrymme bakom maskinen så att mattorna får plats att åka bakåt när maskinen skär. Till sist så behöver du även ca 25 cm utrymme över maskinen så att du kan öppna locket och byta verktyg eller pennor.

Hur installerar jag och ansluter min Cricut maskin?

Nu när du har valt ut en bra plats åt din maskin så är det dags att packa upp skärmaskinen ur lådan!

Om du har köpt en Cricut Joy så kan du läsa om hur du ansluter och installerar din Cricut Joy här.

Det första du kommer att lägga märke till när du öppnar kartongen är skärmattan (eller mattorna, beroende på vad du beställde). Ta ut mattorna och lägg dem åt sidan.

Dra försiktigt ut maskinen ur kartongen och placera den på sin nya plats. Visst passar den bra där? Ta bort kartongändarna och skyddsförpackningen från din Cricut. Du kan ta bort tejpen som håller locket stängt och som sitter över ratten till höger.

Tryck på “Open”-knappen på vänster sida av din Cricut. (Cricut Maker har ingen knapp, öppna bara locket) Ta bort skyddsskummet under penn- och bladhållarna.

Om du tittar i lådan igen så bör du se ett papper med en länk längst ner. Om du inte hittar den så är länken https://design.cricut.com/setup. Surfa till länken på din dator eller surfplatta – Cricut gör installationsprocessen snabb och enkel. Följ instruktionerna på datorn eller surfplattan för att installera programvaran och ansluta din Cricut.

Du hittar din strömkabel i botten av lådan – följ installationsanvisningarna på din dator/surfplatta för att fästa den på baksidan av din Cricut. Anslut sedan strömkabeln till ett eluttag.

Din nya Cricut borde redan ha ett blad installerat. Du kan se detta genom att titta på verktygshållaren med klämmorna märkta “A” och “B.” (A står för Accessory och B står för Blade.) Du bör se ett metalliskt föremål (“bladhuset”) i B-klämman. Om du gör det så är du redo för nästa steg!

Hur ansluter jag min Cricut till min dator?

Om du har en Cricut Explore Air, Explore Air 2, Maker eller Maker 3 så kan du ansluta den trådlöst till en dator med Bluetooth (eller en annan enhet som t.ex. en iPad). För att göra det så börjar du med att sätta på din Cricut genom att trycka på den runda strömknappen på din Cricut. Öppna sedan Bluetooth-inställningarna på din dator eller enhet (du kan behöva aktivera Bluetooth först). Du kommer att se “CricutAIR” eller “MAKER” visas i listan över enheter. Välj din Cricut och klicka på “Pair” och ange koden 0000.

Om du inte har Bluetooth så måste du ansluta din Cricut med USB -kabeln. Den fyrkantiga änden stoppar du in på baksidan av din Cricut medan den rektangulära änden stoppas in i USB-porten på din dator. 

Du är nu redo att påbörja ditt första projekt!

Hur skär jag mitt första projekt på Cricut?

Allt du behöver för att göra ditt första Cricut-projekt finns bland de tillbehör som följde med din Cricut! Så ta ut allt ur lådan. Bland föremålen bör du se ett paket med lite papper. Du behöver detta för att göra ditt första projekt – Enjoy-kortet.

Följ anvisningarna på skärmen i Design Space (det är dit installationslänken tog dig). Du kommer att uppmanas att göra följande:

 • Sätt i pennan i klämma A.
 • Vrid ratten på din maskin till “Cardstock”.
 • Ta bort plastkåpan från din matta (om flera mattor följde med din Cricut, välj den BLÅ)
 • Lägg den vita kartongen från förpackningen på mattan i det övre vänstra hörnet inuti rutnätet.
 • Placera mattan under mattstyrningarna på maskinen.
 • Tryck in mattan stadigt mot rullarna medan du trycker på Load-knappen (markerat med rött på bilden nedan).
 • Tryck på den blinkande Go-knappen på din maskin.
 • Vänta medan din maskin skriver och skär ditt kort.
 • Tryck på Unload-knappen (det är samma som Load -knappen du tryckte på tidigare) när ditt projekt är klart och lampan blinkar
 • Ta ut pennan och lägg bort den (tips: förvara pennorna med locket nedåt i tillbehörskoppen längst upp till vänster på din maskin)
 • Ta bort den avskurna kartongen från din matta
 • Vik kortet på mitten.
 • Sätt in det mörka kartongfodret (ingår också i paketet) i hörnfacken.

Det är allt! Du har nu slutfört ditt första projekt! Visst var det enkelt?

Tips: Du kan komma åt det här första projektet senare om du vill göra det igen – gå bara till Design Space, klicka på menyn med tre rader längst upp till vänster, välj Ny New Machine Setup och samma projekt presenteras igen (efter att du har klickat dig igenom introduktionen). 

Behöver jag några Cricut-tillbehör?

Du kan komma igång med det som ingår i lådan men du behöver lite extra verktyg och material för att göra fler projekt. Kolla in min lista över vilka Cricut verktyg och material som jag tycker att varje Cricut ägare behöver här!

Om du vill göra projekt med papper så är en av de bästa tillbehören som jag tycker att en ny Cricut-ägare behöver en Scoring Stylus. Jag använder min hela tiden. Du kan skaffa en här.

Läs mer om vilka Cricut verktyg och material jag rekommenderar.

Vad ska jag göra med min Cricut?

Du är nu redo att ta dig an pysselvärlden min vän! Din nya Cricut kommer med en gratis testversion av Cricut Access, som är ett bibliotek med bilder, projekt och teckensnitt. Du hittar det inuti Cricut Design Space (appen du använde för att konfigurera din Cricut). Så jag rekommenderar att du klickar på Projekt, väljer “Cricut Access” från rullgardinsmenyn högst upp och väljer ett projekt som ser ut som något du vill göra. 

Vissa projekt är svårare eller kräver verktyg eller material som du ännu inte har, så försök att hålla dig till något enkelt i början. 

Varje projekt kommer att berätta vilka material och verktyg du behöver så var noga med att kontrollera att du har rätt grejer. När du har hittat något du vill testa så klickar du på den gröna “Skapa det” knappen för att komma igång.

Behöver du mer hjälp med din nya Cricut? Ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem!

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *