Allt du behöver veta om Vinyl

Alla aktiviteter bör övervakas av en vuxen. Inlägget innehåller annonslänkar.

Dela inlägget

Lär dig vad självhäftande vinyl är, hur du väljer rätt typ för ditt projekt, skär ut det korrekt, rensar bort det och applicera det för bestående resultat.

Allt du behöver veta om Vinyl

Att veta vilken som är den bästa vinylen för din Cricut-maskin och vad du ska använda till ditt projekt kan vara svårt till en början.

Det finns så mycket att välja mellan – Premium, Smart vinyl, Iron-on/HTV, med mera. Det finns en djungel av vinyl där ute och det är lätt att känna sig överväldigad.

Men som tur är så är det inte så svårt att lära sig och jag kommer gå igenom allt du behöver veta om vinyl i det här inlägget.

Du kommer snart att vara en vinylexpert som vet exakt vilken vinyl du behöver använda för varje Cricut-projekt.

Vad är självhäftande vinyl?

Självhäftande vinyl kallas även skyltvinyl och består av två olika delar.

Det översta lagret är själva vinylen som har en klibbig självhäftande baksida. Det här är materialet du kommer att skära och fästa för att skapa ditt projekt.

Det andra lagret är en bärare av papper. Självhäftande vinyl är ungefär som ett klistermärke. Ovanpå har du klistermärket och på baksidan har du en pappersbärare som förhindrar att den av misstag fastnar på saker.

Vinyl kan appliceras på de flesta plana ytor. Det fungerar bäst på icke-porösa föremål som väggar, glas och plast.

självhäftande vinyl

Vad är skillnaden mellan Vinyl och Iron-On?

Du vill inte blanda ihop vinyl med Iron-On (även kallat textilvinyl, HTV, Heat transfer vinyl, strykapå-vinyl och värmetransfer). Iron-On eller Heat Transfer Vinyl är en värmeaktiverad vinyl som främst används på kläder. Det krävs ett strykjärn eller en värmepress för att aktivera den självhäftande baksidan.

Ett enkelt sätt att se skillnaden mellan de två är att titta på baksidan av vinylen.

Heat Transfer Vinyl har en genomskinlig plast på ovansidan och själva vinylen skiktad under. Självhäftande vinyl (avtagbar och permanent) har en bärare med ett rutnät.

Vad är skillnaden mellan avtagbar och permanent vinyl?

Självhäftande vinyl, även kallat skyltvinyl, finns i en mängd olika typer som i princip kan delas upp i två huvudkategorier: avtagbar och permanent.

Avtagbar vinyl passar bäst till projekt där vinylen inte behöver sitta en längre tid. Den lämnar inga rester efter sig och kan enkelt bytas ut från säsong till säsong. Det är bra för tillfälliga väggdekaler eller säsongsbetonade projekt.

Cricut Removable Vinyl har ett grått rutnät som är tryckt längs bäraren.

Permanent vinyl har en långvarig vidhäftande bindning och den är idealisk för projekt som kommer att utsättas för mer slitage. Till exempel projekt som muggar, koppar och till och med till vindrutor på bilar.

Cricut Permanent Vinyl har ett grönt rutnät som är tryckt längs bäraren.

Vinylens ytbehandling

Vinyl finns med en mängd olika ytbehandlingar:

 • Matt vinyl är den typ av vinyl jag använder mest. Matt vinyl finns i en mängd olika färger och är lätt att rensa och överföra till ditt projekt. Jag använder detta hela tiden för att märka upp mitt skafferi och pysselrum.
 • Mönstrad vinyl finns det väldigt begränsat av men lägger till en rolig effekt på ett projekt.
 • Glitter vinyl är lite knepigt att arbeta med, men om du använder StrongGrip Transfer Tape så borde du inte ha några problem.
 • Shimmer Vinyl är perfekt för dig om du älskar utseendet på glitter, men inte gillar glitterspåret det lämnar efter sig.
 • Frostad vinyl är genomskinlig vilket gör den perfekt för mer eleganta projekt som till bröllop.
 • Metallic vinyl är en annan av mina favoriter. Jag älskar den extra dimension det ger mina projekt.
 • Självhäftande folie liknar metallic vinyl och ger glans till alla projekt.
 • Holografisk vinyl kommer säkerligen att fånga någons blick. Holografisk vinyl har en fin trådeffekt som ger iögonfallande detaljer till varje skapelse.
 • Mosaic vinyl är en annan av mina favoriter. Mosaic vinyl finns i olika färger och former för att ge dig en professionell design.
 • Stencil vinyl låter dig skapa personliga stenciler för att dekorera ett brett utbud av projekt som t.ex. målade träskyltar.
 • Window cling vinyl används för att skapa dekaler som är lätta att fästa och ta bort och kommer i en vanlig och frostad finish.

Cricut Smart Vinyl

Till sist har vi Cricuts Smart Vinyl. Smart Vinyl är kompatibel med Cricuts tre senaste maskiner: Maker 3, Explore 3 och Cricut Joy. Den har en tjockare baksida så att du kan skära utan skärmatta. Bara ladda den direkt i din maskin och kör!

Smart Vinyl kommer i en mängd olika ytbehandlingar som matt, skimmer, metallic och så finns det även Smart Label Writable Vinyl. Du kan använda din maskin för att skriva direkt på Smart Label Writable Vinyl och sedan skära ut etiketter till ditt kök, pysselrum, garaget eller lekrummet!

Även om detta material skapades för de nyare maskinerna så kan det också användas med de äldre maskinerna men måste läggas på en skärmatta.

cricut smart vinyl

Hur applicerar jag vinyl?

Rensa vinyl

När du har skurit ut din design med hjälp av din maskin så är det dags att rensa designen. Det innebär att du tar bort överflödig vinyl från din design.

Du kan rensa designen medan den fortfarande ligger på skärmattan för att förhindra ditt vinylark från att flyttas runt. Du kan också ta bort vinylen från mattan och rensa den på en plan yta.

Om du använder Smart Vinyl så behöver du ingen skärmatta för att skära ut designen och bäraren (pappersarket under vinylen) är lite tjockare, vilket gör det lättare att rensa utan en matta under.

För att rensa vinyl, börja med att klippa bort överflödig vinyl runt din design. Spara vinylresten till ett mindre projekt.

Använd sedan ett weeding tool, synål eller en pincett och tryck in spetsen i det övre vänstra hörnet av vinylen (utanför ditt projekt). Se till att bara tränga igenom det översta lagret. Skjut spetsen av ditt weeding tool under vinylen och dra försiktigt bort vinylen från bäraren.

cricut smart vinyl

Var noggrann när du rensar för att vara säker på att du inte råkar rensa bort något som du vill ha kvar på bäraren. Du kan dubbelkolla på din design i Design Space för att se exakt vad som ska rensas bort.

Transfer Tape

Efter att du har rensat din design så behöver du använda Transfer Tape (även kallat appliceringstejp) för att applicera din vinyldesign. Du använder transfer tejpen för att kunna lyfta din vinyldesign från pappret den sitter på i ett stycke och kunna montera hela dekalen direkt utan att flytta del för del. 

Vilken typ av appliceringstejp du behöver beror på vilken typ av vinyl du använder. Cricut säljer Standard Transfer Tape och en StrongGrip Transfer Tape. För majoriteten av vinyl så kommer du att vilja använda Standard Transfer Tape. För Glitter och Shimmer Vinyl så behöver du använda StrongGrip Transfer Tape.

Du vill inte använda StrongGrip Transfer Tape på andra typer av vinyl då det blir för starkt och gör det riktigt svårt eller till och med omöjligt att ta bort vinylen från tejpen.

Vanliga frågor

Fungerar all vinyl med Cricut?

Ja. Cricuts skärmaskiner kan skära en mängd olika material och de klarar av att skära vilket vinyl från vilket märke du än väljer att använda.

Fäster Cricuts vinyl på glas?

Ja, Cricuts vinyl fäster på glas men se till att du köper Cricut Permanent Vinyl.

Vart kan jag köpa vinyl?

Du hittar vinyl från Cricut här.

Utforska mer

Kan du inte få nog av Cricut? Kolla in de här inläggen om Vilka Cricut verktyg och material behöver man? och Cricut Infusible Ink: Vad du behöver för att komma igång.

För ännu mer pysselidéer och inspiration, följ mig på Facebook eller Instagram. Och kolla in min YouTube-kanal för steg-för-steg instruktioner på roliga pyssel!

Överväldigad och skrämd av din nya Cricut?

Anmäl dig till Kom igång med din Cricut som är en gratis onlinekurs som hjälper dig att få en bra start med din Cricut!

kom igång med din cricut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *